Amikor a turisták már a turistákat is kiszorítják
2015. augusztus 25. írta: honestagent

Amikor a turisták már a turistákat is kiszorítják

Az origo írása szerint a belvárosi ingatlanpiac újraindulása veszélybe sodorhatja a területet meghatározó, turistalátványosságként funkciónáló romkocsmákat is. A dologban van némi ráció, hiszen tulajdonképpen hasonló a folyamat, mint a lakóépületek esetében. A lerobbant negyedekbe áramló fiatalok vonzóvá teszik a környéket, egészen addig, amíg a fejlődés üteme ki nem árazza azokat, akik elindították a változásokat.

A cikkben példaként szereplő Instant természetesen most is szép bevételt tud termelni és hostelként is üzemel, ám a helyére építendő hotel gondolom egy-két árkategóriával magasabbra is tud célozni. Logikus is valahol, hogy a luxusüzletekkel teli Andrássy út mellett ne az olcsó sörért és kurvákért idelátogató legénybúcsúsok és partituristák lakjanak, hanem a több pénzzel rendelkező, Budapest kulturális öröksége és persze a híres magyar fürdők miatt idelátogató öregebbek. Kérdés persze, hogy a Nagymező utcában azért megmaradó többi kocsma és szórakozóhely közelsége és a velük járó hangzavar mennyiben lesz vonzó a felnőttebb utazók számára.

A tervezett apartmanházak és hotelek megtérülésében emellett komoly szerepet játszhat az is, hogy a kormány mit fog végül kezdeni az Airbnb jelenséggel. Ha az Uber szolgálhat némi példával a fellépés keménységét illetően, akkor sem feltétlenül egyértelmű a kép: míg a Népszabadság szerint még nem büntettek uberest, a pénzcentrum szerint sorozatos büntetések vannak. A cikkekbe beleolvasva persze kiderül, hogy az ellenőrzéseket végző BKK nem is szabhat ki büntetést, a szabálytalanságokat azonban továbbították az erre jogosult Nemzeti Közlekedési Hatóság és a NAV felé.

Mindenestre az is nyilvánvaló, hogy az új belvárosi beruházások egyelőre csak tervben léteznek, az Instant helyére szánt hotelre nincs befektető és a bankok sem kívánják finanszírozni az építkezést, a Fogasháznak 10 éves szerződése van és a cikkben harmadikként emlegetett Kuplunggal kapcsolatban is csak 2017-ben indulhat el valami változás.

Ugyanakkor láthatjuk azt is, hogy a hetedik kerületet már nem csak a romkocsmák uralják a vendéglátás terén, az újépítésű Gozsdu-udvarban például egyetlen romkocsma sincsen, helyette csilivili, modern helyek jöttek létre, ahol persze továbbra is olcsónak számít a sör a külföldi turisták számára. A romkocsmák alternatívája tehát már létezik, így hosszabb távon könnyen elképzelhető, hogy többségük kiszorul a belvárosból mondjuk a 8. és 9. kerület irányába, míg a 6. és 7. kerület átpozicionálódik az egy kategóriával gazdagabb turisták kiszolgálására.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr147732564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása