Milyen hatással van az alacsony forintárfolyam a külföldi befektetőkre?
2015. június 09. írta: honestagent

Milyen hatással van az alacsony forintárfolyam a külföldi befektetőkre?

Tegnap a forint ismét többhónapos mélypontot járt meg az euróval szemben és noha a mai kedvező inflációs adatok hatására erősödött picit, lehet számítani további esésre is. Bár a Matolcsy György által vezetett monetáris élénkítés egyelőre szerencsésen alakult, annyi azért látszik, hogy a jegybank tudna élni a jelenlegi szinttel vagy drágábbal is és nem avatkozna közbe.

Az olcsó forint így vonzóvá teheti a budapesti lakásokat az európai befektetők számára, ám kérdéses, hogy milyen irányú változásokra számítanak hosszabb távon, hiszen euróban számolva ez igen lényeges eleme lehet a befektetés megtérülésének. Hazánk legnagyobb "szerencséje" az uniót és az eurózónát sújtó bizonytalanság. Azért csak idézőjeles ez a szerencse, hiszen egy erősebb gazdasági teljesítmény nyújtó unió a magyar kilátásokat is javítaná.

Jelenleg úgy tűnik, hogy tartható a laza monetáris politika és éppen a jelenlegi lazaság miatt viszonylag tág tere is van a jegybanknak a forint védelme érdekében. Ugyanakkor a politikailag kinevezett jegybank-elnök miatt egy esetleges választási év során komoly dilemmák merülhetnek fel. Igaz, a mostanában egyre inkább elterjedő, hosszabb időre fixkamatozású lakáshitelek csökkentik az esetleges kockázatokat, illetve azokat a bankszektorra tolják.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a nyugati vásárlókat riaszthatja a kormány idegenellenes retorikája és a sorozatos vitái az unióval. Igaz, ez utóbbi entitás sorsa sem biztos ám a keleti nyitás folytatása könnyen teheti Budapestet Belgrád és Bukarest vetélytársává Prága és Bécs helyett, ami nyilván az ingatlanárakat is befolyásolhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr167529858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása