Jön a lakásépítési boom?
2015. július 31. írta: honestagent

Jön a lakásépítési boom?

Az árak hosszú évek után idén végre megindultak felfelé a lakáspiacon, egyre erősebb a kereslet is, nem meglepő, hogy az OTP elemzése szerint lassan nem marad azonnal költözhető újépítésű lakás a piacon az év végére. A bank elemzése azonban hibás, hiszen a felfelé kúszó árak az építési kedvet is megerősítik, így a piac viszonylag gyorsan egyensúlyba tud kerülni újra.

img_4077_1.JPG

A KSH mai gyorsjelentése alátámasztja, hogy Budapesten már egyre többen látnak fantáziát a lakásépítésben. A képet persze árnyalja, ha vetünk egy pillantást az első negyedév adataira, hiszen abból az derül ki, hogy míg az első negyedévben Budapesten 720 új lakás építésébe kezdtek bele, addig az első féléves adat 1289-es számot jelez, ami azt is jelenti, hogy az első negyedévhez képest csökkent az új lakásépítések száma. Ugyanez igaz az elkészült lakásokra is.

Tehát miközben továbbra is az az ingatlanpiaci narratíva, hogy a kereslet dinamikusan bővül, úgy tűnik, hogy az új kínálat létrehozói továbbra sem feltétlenül bíznak eléggé a fellendülésben és negyedéves összevetésben is visszaesett az építkezési kedv. Természetesen ezek az adatok csak Budapestre vonatkoznak, a megyei jogú városok körében például 60%-kal nőtt a kiadott építési engedélyek száma és a többi kategória is jelentősen bővült.

Noha a városképet megnézve az ember azt gondolná, hogy itt az új lakásépítési robbanás, hiszen egyre több épülő társasházat látni az utcákon sétálva, ezt a benyomást a KSH adatai nem támasztják alá. Persze könnyen lehet, hogy a CSOK által meghatározott 350 ezres négyzetméteráron nem érdemes a fővárosban építkezni és ezért láthatjuk a növekedés nagyrészét vidékről jönni, de az a tény, hogy az ingatlanfejlesztők továbbra sem tűnik úgy, hogy igazán nagy lehetőségeket látnának a piacon a befektetők számára is érdekes lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr37667952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása