5 drámai változás az ingatlanpiacon
2015. június 16. írta: honestagent

5 drámai változás az ingatlanpiacon

A The street közölt egy érdekes írást a Coldwell Banker csoport kutatásáról, ami az (amerikai) ingatlanpiac elmúlt 10 évének változását hivatott bemutatni. Az alábbiakban közlöm a megállapításokat, illetve leírom, hogy szerintem mennyire igazak ezek Magyarországra.

 

A tulajdonosok válogatósabbak lettek:

Míg 10 éve az eladók 59%-a, ma már csak a 46%-uk fogadja el az első ajánlatot. Nem tudok hasonló kutatásról hazánkban, de az bizonyosnak látszik, hogy egy ennyire keresleti piacon, mint a mai magyar, sokkal több választási lehetőség merül fel az értékesítés során.

A gyalogosbarát helyek a keresettebbek:

Mind az újabb generációk, mind a nyugdíjasok jobban szeretik a jó tömegközlekedéssel, kulturális lehetőségekkel rendelkező, gyalog bejárható környékeket. Magyarországon is egyre erősödik a dzsentrifikáció, egyre divatosabbak az egyre bővülő belváros gyalogos és kerékpárbarát környékei, a Corvin-sétány sem véletlenül viseli a nevében a séta szót. Ugyanakkor szerintem még kár lenne kijelenteni, hogy az agglomeráció annyira 90-es évek, hiszen ha megnézzük a Budapest környéki települések is továbbra is divatosak.

Az internet és a mobilalkalmazások megváltoztatják az ügynökök szerepét:

Míg régen az ingatlanirodák jóval nagyobb szerepet játszottak, akár az is elképzelhető volt, hogy az eladó lakások listáját sem lehetett a megkerülésükkel megtekinteni, mára már mindenki az interneten hirdeti és keresi otthonát. Ez itthon is így van, az online értékesítés szerepe felértékelődik, azok az irodák és ügynökök lehetnek ebben a korban sikeresek, akik képesek ebben a környezetben is hozzáadott értéket teremteni ügyfeleik számára.

Gyorsabbak az eladások:

Régen a lakás első megtekintése túlnyomórészt személyesen történt, így rengeteg idő ment el nem megfelelő ingatlanok látogatásával. A fotókkal bőségesen felszerelt online hirdetések korában erre jóval kisebb az esély, számos fölösleges kör megspórolható. Ez szóról szóra igaz itthon is.

Az emberek hajlamosabbak bérelni:

Sokan látták rokoni, baráti, munkahelyi vagy egyéb közösségeiken belül, ahogy emberek elveszítik otthonaikat, azok értékének jelentős részét vagy épp negatív egyenlegű hiteleik rabszolgáivá válnak. Ezek a negatív tapasztalatok sok embert eltávolítottak a saját tulajdonú otthon birtoklásától és az egyéb bizonytalansági tényezők mondjuka csökkenő számú biztos munkahelyek csak ráerősítettek erre a trendre. Személy szerint én úgy gondolom, hogy a változás jelentős részben Amerikában is a szükséges források hiányából és nem a saját otthon iránti igény csökkenéséből táplálkozik, és ugyanez igaz Magyarországra is. Természetesen a globális cégek, munkahelyek és mobilitás is szerepet játszik bizonyos mértékig a trendben, hiszen a globális munkaerőpiaci versenyben felértékelődik a mobilitási képesség és a rugalmasság.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr67548322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2015.06.17. 00:06:26

Mivel többen halnak meg, mint születnek, ezért mindenkinek a nyakán van egy eladó lakás. A saját lakással röghöz kötjük magunkat és a gyerekeinket.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.06.17. 00:06:34

2 faszi a söntés pultnál:
a)
Józsikám, lökd a számát....HAZA MEGYEK.

b)
Józsikám, fizetek, megyek a bérleményembe.

Ha moderálsz, ha nem nem mindegy!!

csepke 2015.06.17. 06:54:29

meg a másik, hogy egy lakás túl nagy érték ahhoz, hogy attól is függjön az értéke hogy milyen szomszédok költöznek az ember mellé. ráadásul egy béreltből kis túlzással holnapután el lehet menekülni, egy sajátból nem, ha nem bírja elviselni az ember a szomszédokat.

erol 2015.06.17. 10:01:28

Bérelni csak annak éri meg, akinek kis lakásra van szüksége vagy átlagon felüli a fizetése.

porthosz 2015.06.17. 12:17:22

@csepke: Jól kell lakást vásárolni, meg azért lehet azt cserélgetni is nem kell 50 évig ugyanabba lakni.

De azért azt nem szabad elfelejteni hogy manapság budapesten egy egyszobás lakás bérleti dija 60-70e Ft + rezsi. És ez csak fiatal pároknak jó, ha már baba is van akkor nagyon kicsi az az egy szoba... Másfél, kétszobás lakás bérleti dija pedig még több.

Na most viszonylag könnyen kiszámolható, hogyha van valamekkora önerőd, akkor ebből a bérleti dijból simán kijön a hitel törlesztője is és akkor ~10 év múlva tiéd a lakás. Nagyon nem mindegy.

Szóval az albérlet leginkább főiskolásoknak, diákoknak jó, akik laknak 4-en egy lakásban, van egy félszobája és fizet érte havi 20-at.
süti beállítások módosítása