Hogyan hatnak a melegek a lakásárakra?
2015. július 13. írta: honestagent

Hogyan hatnak a melegek a lakásárakra?

A pride hete után érdemes lehet a címben feltett kérdésen elgondolkodni, még akkor is, ha tudomásom szerint Budapesten nem alakultak ki kifejezetten meleg vagy melegbarát városrészek. Máshol ez a folyamat jóval előrébb tart és tekintve, hogy az amerikai kultúra alkotásain keresztül a melegek elfogadása igen nagy valószínűséggel erősödni fog itthon is, érdemes lehet megnézni a jelenséget ingatlanos szemmel is.

Szerencsére kutatások is készültek a témában, az első, amit találtam igazából nem mond túlságosan meglepő dolgokat, mindössze annyit állít, hogy a melegek megjelenése liberális városrészekben értéknövelő míg konzervatívakban értékcsökkentő hatással jár. Richard Florida és Gary Gates ezzel szemben azt állítja, hogy a melegek megjelenése a városokban pozitív hatással van a gazdasági növekedésre és így az ingatlanárakra is. Állításuk szerint a kreativitásra és innovációra alapuló gazdaságban a nyitottság a perifériára szorult csoportokkal szemben lefordítható az új ötletek és megoldások iránti nyitottságra is, ami kulcsfontosságú a jelen gazdasági helyzetben.

Egy harmadik kutatás Ralph McLaughintól azt az eredményt találta, hogy a meleg negyedekben szignifikánsan magasabbak az árak és a növekedés üteme is nagyobb volt. A három kutatás közül ez a legújabb így nyilván itt lehet a legjobban megfigyelni azt a helyzetet, amikor a melegek már társadalmilag elfogadottá váltak az Egyesült Állmokban. Természetesen ettől Magyarországon még nagyon távol vagyunk, ugyanakkor befektetői szemmel mindenképpen érdemes lehet figyelemmel kísérni, hogy merre alakulnak ki ilyen negyedek Budapesten.

A melegek megjelenése egy városrészben emellett fontos korai jele lehet a dzsentrifikáció beindulásának, ugyanakkor ezen negyedek kialakulása még egy olyan korban indult meg, amikor a belvárosi területek jóval kevésbé voltak vonzó célpontok és a melegek elfogadása is jóval kisebb volt. Ezek közül az utóbbi az, ami Magyarországon is fennáll, ám a városközpont Budapesten a melegek koncentrálódása nélkül is dzsentrifikációs folyamaton ment/megy keresztül. Aki ilyen befektetésben gondolkodik, annak persze nem csak azért van nehéz dolga, mert nem igazán tudni, hogy van-e ilyen negyed a városban és az hol található, hanem arra is számítania kell, hogy igencsak hosszú távú befektetésben kell gondolkodnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr567621764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása