3 ok amiért érdemes befektetési céllal ingatlant vásárolni
2015. április 07. írta: honestagent

3 ok amiért érdemes befektetési céllal ingatlant vásárolni

Az előző alkalommal volt szó arról, hogy miért nem érdemes befektetési céllal lakást vásárolni, most álljon itt 3 ok, ami ennek az ellenkezőjét hivatott bizonyítani:

Rendkívül alacsony kamatszint

 Lehet és talán más fórumon kell is vitatkozni azzal, hogy jót tesz-e az ország gazdaságának a Matolcsy által levezényelt monetáris lazítás, de kétségtelen, hogy a folyamatos kamatvágás elérte a mélypontot. Forintban talán évek-évtizedek óta nem volt ennyire olcsó hitelhez jutni és az is nyilvánvaló, hogy a remélt javulás bekövetkeztekor a kamatszint csökkenésének meg kell állnia és a visszájára kell fordulnia. Lehet, hogy a bankok most jóval keményebb feltételekhez kötik a hitelezést, nagyobb önerő és stabilabb egzisztenciális háttér kell egy-egy kölcsönhöz, ezt azonban ellensúlyozza a következő pont:

 Az ingatlanpiac mára tényleg elérte a mélypontot

 A befektetésnek igazából egyetlen fontos szabálya van: Vásárolj olcsón, adj el drágán. És mikor lehetne olcsóbban vásárolni, ha nem egy buborék kipukkadását követő pangási időszakban. A krízis nemcsak leszorította az ingatlanok – legyen szó lakásról vagy irodáról, raktárról vagy nyaralóról – árát, de emellett számos folyamatban lévő beruházás is elmaradt vagy leállt, így az újépítésű ingatlanok kínálata sem növekedett a korábbi ütemben, így számos szegmensben alakulhatott ki hiány. A befektetési célú lakásvásárlás terén eddig a legnagyobb problémát az okozta, hogy az eladásig milyen módon legyen hasznosítva, ám mára itt is kitágultak a lehetőségek:

 Az albérlet nem az egyetlen mód arra, hogy az ingatlan ne álljon üresen

 Az utóbbi idők egyik legnagyobb fejleménye a lakáspiacon mindenképp az airbnb és társainak felemelkedése, ami lehetővé teszi – természetesen a megfelelően kialakított lakások esetében – hogy az ember lakását, esetleg annak egy részét gyakorlatilag hotelszoba áron adhassa ki turistáknak. Igaz, a turizmus nem hoz egész évben bevételt, ám éves szinten ez a megoldás akár jóval nagyobb bevételt is hozhat, mint egy albérlő, ráadásul számos olyan ügynökség és magánszemély is létezik már, ami az ezzel járó adminisztrációt és egyéb teendőket méltányos áron elvégzi. Ha ez mégsem feltétlenül szimpatikus önnek, akkor is pozitív hatást gyakorolhat lakása bérleti vagy eladási árára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr967346922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérszakál 2015.04.08. 00:57:17

Nevetséges ez a cikk. Nem írja, hogy hol érdemes ingatlanba fektetni, és milyenbe. Arról sem ír egy büdös szót, hogy mi van akkor ha a megvásárolt ingatlant nem tudja eladni az ember mert a kutyának sem kell, mert például egy kis faluban van.

dhrbikes 2015.04.08. 00:57:10

A vegyél olcsón, add el drágán mentalitás nem befektetői, hanem kereskedői. Ha valaki pénzt akar ingatlanba fektetni, akkor építtessen, ne vegyen. Továbbá az enyhe vevői kereslet miatt számítani kell rá, hogy nem likvid a befektetés, szóval van itt pár dolog, amiben nagyon nem értünk egyet.

padlogaz 2015.04.08. 00:57:13

Elvileg igen, de szvsz csak jo helyen levo, konnyen kiadhato lakasok eseteben. Es foleg rovid tavon. Hosszu tavon nem feltetlenul, a piac akkor mar legtobbszor kiegyenliti magat.

ggaborx 2015.04.08. 10:16:47

Szerintem meg kizárólag saját vállalkozásba érdemes fektetni. Persze ehhez nem árt kicsit nyugatabbra menni. Viszont ez az egyetlen befektetés, aminek a hozama jórészt rajtad múlik. Ha van 2-3-4-5 vállalkozásod és nem vagy teljesen béna, simán többet hoz akár 1 is bármilyen klasszikus befektetésnél.

Anyád a baráthal 2015.04.08. 10:16:49

Egyetértek az előttem szólókkal.
Hozzátenném, hogy a bp-i kis értékű, de jó állapotú (tehát főleg panel) lakások piaca fellendülőben van. Tehát csak ilyet érdemese venni. Különösen, ha megnézed azt a cikket, ami nemrég arról szólt a zindexen, hogy hol és milyen eltérések vannak a hirdetési és eladási árak között.

Az építéssel pedig vigyázni kell:
- a magyar vásárló réteg sokszor keres mást, mint amit az építők, tervezők, ingatlanosok manapság nyomnak.
- a külföldi trendek alapján megvalósított, és a hülye lakáseladós műsorokból leutánzott módszerek nem működnek Mo-on. (1 példa: teljesen befejezett lakás, ahol nem tudsz szinte semmit sem változtatni.)

honestagent · http://viskotolapalotaig.blog.hu 2015.04.08. 20:22:36

@Fehérszakál: majd arról is lesz cikk, hogy hol érdemes, bár én pesti vagyok, ezért nem fogom tudni megmondani, hogy kis falvakban mennyire éri meg vásárolni és nem is akarom
süti beállítások módosítása