Nem csak a lakás van
2015. május 11. írta: honestagent

Nem csak a lakás van

Többször írtam már a befektetési célú lakásvásárlásról, ám aki ezt fontolgatja, nem csupán lakást, hanem egyéb ingatlant is vásárolhat. Az üzleti ingatlanok világa széles körű spektrumon mozog, és mindenképpen érdemes lehet ezen az irányon is elgondolkoznia annak, aki ingatlanbefektetésben gondolkodik.

 

Az egyre drágább és egyre nehezebben található parkolóhelyek világában már egy garázs is kiváló üzlet lehet, viszont jóval kevesebb kezdőtőkét igényel és akár a hitelfelvétel is elkerülhető. Egy ilyen ingataln felújítására, állagmegóvására is sokkal kevesebbet kell költeni és az autótulajdonosok általában biztosabban tudnak fizetni, mint az albérlők, így a befektetés is biztonságosabb.

Remek ötlet lehet üzlethelységet is vásárolni, bár tény, hogy sok az üres kirakat a városban, ami intő jel lehet. Ezzel szemben áll az a tény, hogy egy olcsón megvásárolt üzlethelység a környék fejlődésével valódi aranybányává válhat. Fel lehetne vetni, hogy a lakáspiaccal ellentétben az állami beavatkozások hatásától sem kell annyira tartani egy ilyen esetben, de ez a trafikmutyi és a vasárnapi zárvatartás fényében sajnos egyátalán nem tűnik igaznak. Egy üzlethelységre bérlőt találni is nehezebb lehet, cserébe szemben az albérletpiacot jellemző szürkeségtől, itt minden le lehet papírozva. A dzsentrifikáció sikeres meglovagolására szerintem sokkal alkalmasabb lehet ez a megoldás.

Irodának akár egy lakás is megfelelő lehet, aki pedig egy irodaházat húz fel, annak valószínűleg nincs szüksége eme blog tanácsaira. Mindenesetre tény, hogy nem biztos, hogy az a környezet, ami ideális lehet egy irodának, lehet rémálom ottlakás szempontjából, gondoljunk csak a 7. kerületet éjszaka felverő hangzavarra. Mondjuk ez a példa azért rossz, mert noha éjszakánként tényleg problémás ezen a területen aludni, a lakásbérleti díjak mégis itt a legmagasabbak. Egy lakás elrendezése is sokat számíthat, mondjuk egy 80 négyzetméteres, 2 különnyíló szobás ingatlan irodának sokkal inkább jó lehet, mint albérlőknek, akik valószínűleg inkább még egy különnyíló szobát szeretnének.

Raktár, gyár vagy telephely, logisztikai központ vásárlása is lehetséges, én most azt mondom, hogy ilyesmiket inkább csak a saját cégem részére vásárolnék, ha szükséges. Kiadás céljából ilyet csak akkor vennék, ha kihagyhatatlan ajánlat vagy előre tudom, hogy ki fogja bérelni.

Akárcsak a lakáspiac, az üzleti ingatlanok terén is elsődleges szempont a demográfiai és társadalmi gazdasági trendek ismerete, a környékkel kapcsolatos városfejlesztési tervekkel kapcsolatos és a tervezett új beruházásokról szerzett információk. Ezek egy része nem is feltétlenül közvetlenül az ingatlanpiaccal kapcsolatosak, ám egy befektetőnek természetesen képben kell lennie a befektetését övező üzleti környezetről.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr177449442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása