8 kompromisszum ha nincs elég pénz
2015. június 24. írta: honestagent

8 kompromisszum ha nincs elég pénz

Mindenki szeretne egy olyan otthont, mely számára minden szempontból tökéletes, ám azt is tudjuk, hogy Magyarország nem annyira gazdag, hogy ez könnyen valósággá válljon. Amikor az anyagi lehetőségek nem érik el az igények szintjét, az ember bizony könnyen kompromisszumra kényszerülhet. Ezek közül mutatok most be 8 lehetőséget.

Földszint

A földszint szinte mindig túl közel van az utcához, aminél csak a szuterén/félszuterén rosszabb. Ez utóbbiakba már szerencsével sem nagyon fog a nap besütni, az utcán mászkálók hangja behallatszik, míg az emberek belátnak a lakásba, de még a betörők is bejuthatnak az utca felől. Cserébe nem kell lépcsőt mászni/liftezni és a heti nagybevásárlást is könnyebb hazacipelni.

Forgalmas út mellett

Arról már itt is írtam, hogy milyen problémát jelentenek a városon átvezető 2-3 sávos, óriási forgalmat lebonyolító utak. Egy lakás, aminek ablakai a körútra vagy az Üllőire néznek nyilván olcsóbb, mint valami egy csendesebb kis utcában. A hang ellen lehet ráadásul új nyílászárókkal védekezni, igaz ekkor a nyári hőség jelenthet problémát. Erre is van megoldás, légkondinak hívják. Igaz, ebben az esetben amit nyertünk a lakás árán, azt elköltöttük a változtatásokra, ám ezek a fejlesztések akár részletekben is megvalósíthatóak. Azért ez a megoldás inkább azoknak ajánlott, akiknek az álmát nem zavarja a nagy hangerő.

Vendéglátóhely mellett/fölött

Hasonló, mint az előző, annyi különbséggel, hogy míg a forgalom sosem áll le teljesen, a legtöbb kocsma és szórakozóhely idővel bezár, így a hangerő csak a vendéglátóhely legforgalmasabb időszakában jelent igazán komoly problémát. Egy kocsmát bezáratni adminisztratív eszközökkel is jóval könnyebb, mint leállítani a forgalmat a Rákóczi úton. A házban található üzlethelység általában közös költséget is fizet, ami a mi költségeinket csökkenti. Ideális lehet éjszaka vagy egyéb, nem hagyományos munkaidőben dolgozók számára, akik nincsenek otthon a legnagyobb zaj idején.

Lift nélküli házban

Magyarország lakossága rohamosan öregszik, így nem meglepő, hogy egy liftmentes házban a felső szintekre található potenciális vevők száma alacsonyabb, bár tény, hogy nem feltétlenül a nyugdíjas korosztály a legaktívabb az ingatlanpiacon. A lift fontosságát sokan az első gyerek érkezésekor is átértékelik - terhesen vagy egy babakocsit hurcolva naponta többször - az a néhány kis lépcső könnyen tűnhet egyre többnek.

Felújítandó / rossz állapotú

Ez szintén egy szükségmegoldás és csak abban az esetben működhet, ha a lakás azért még lakható állapotban van. A felújítás bizonyos részei olcsón megúszhatóak és itt is van lehetőség fokozatosan haladni. Ugyanakkor a teljes költség a végén lehet, hogy magasabb lesz, mintha már eleve jó állapotú ingatlanba költöztünk volna.

Távol

A belvárosi albérletárak elszabadulásával egyre többen szorulnak arra, hogy külvárosba költözzenek. Az idő itt a kulcstényező, amit az ember az utazással tölt a nagy távolság miatt, cserébe olcsóbb árakkal és akár némi természeti vagy kisvárosias környezettel lehet vigasztalódni.

Rossz környék

A Corvin-Szigony projekt és a ferencvárosi városrehabilitáció hatásának köszönhetően ez a pont egyre jobban hasonlít az előzőre, ahogy a belvárosból kiszorítják a szegényeket, úgy szűnnek meg a relatíve közeli, olcsó lakások, melyeknél az árat a szomszédok minősége nyomja lefelé. Persze vannak még jó lehetőségek, de a környék középosztályosodása egyre jobban megjelenik az árakban is.

Panel

Nincsen arról statisztikám, hogy a panelben lakók közül hányan laknak ott kényszerből, hányan megszokásból vagy kényelemből és hányan vannak, akik szeretnek ott lakni. A panelek világának tényleg van egy hangulata, ha az ember ahhoz van szokva, még az is lehet, hogy nehezen vált, de én saját tapasztalataim alapján azt mondanám, hogy a panel nem a legjobb lakókörnyezet. Cserébe olcsó, van mindenféle közszolgáltatás a közelben, igaz a kocsmák és boltok kevesebb ideig vannak nyitva, mint a belvárosban, az ország híres iskoláinka nagy része sem lakótelepen található, túlságosan nagy a népsűrűség és könnyen áthallatszik minden.

Ezek a szempontok természetesen könnyen felmerülhetnek akkor is, ha az ember a lakását befektetési célból veszi, hiszen kiadás során a fentebb sorolt lehetőségek mind-mind lejjebb vihetik a bérleti árakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr377569490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása