Miért drágák ma az albérletek?
2015. április 02. írta: honestagent

Miért drágák ma az albérletek?

Aki az utóbbi időben albérletkeresésre adta a fejét biztosan észrevette, hogy milyen rendkívüli mértékben megdrágultak az árak.

Ennek szerintem két oka van elsősorban, az egyik kínálati, a másik pedig keresleti. Amióta Magyarországon is - elsősorban Budapesten- is népszerű lett az airbnb szolgáltatás, sokan gondolják azt, hogy jobban megéri a lakásukat inkább turistáknak kiadni, rövid távon. Egy lakás napi 10 ezerért kiadva havi 300. 000 forint, ami még akkor is megéri, ha ebből kell fizetni a cég jutalékát, a takarítást és az amortizációt. A helyzet azonban változik, hiszen a piac ebben az esetben gyorsan reagált, így már számosan élnek a lehetőséggel. Így máris kevésbé biztos, hogy minden napra ki lesz adva a pecó, a turistaszezon sem tart egész évben. Így szerintem várható, hogy sokan visszatérnek a lakás kiadásának hagyományos módjára. A kínálati oldalon tehát szerintem várható, hogy csökken a nyomás, talán lassan megáll az áremelkedés.
A keresleti ok még egyszerűbb, itt nem valószínű, hogy gyors változás lép fel. A bedőlt devizahitelesek közül bizonyára egészen sokan kényszerültek albérletbe, ami növeli a bérlők számát. Ezen persze valamelyest segít az újrainduló szocpol és a bankok is újraindíthatják a hitelezést, de azért akik egyszer megégették magukat a jelzáloghitellel, azok nem is feltétlenül akarnak egy újabb ilyen kalandba vágni. Az ingatlanvásárlás egész egyszerűen számos ember tervei közül kikerült az ingatlanvásárlás, ami azt jelenti, hogy a bérlés marad csak, mint alternatíva.
Éppen ezért jó ötlet lehet most akár befektetési célból ingatlant vásárolni, hiszen az alacsony banki kamatszint miatt olcsóbb is lehet a törlesztőrészlet, mint a lakbér. Érdemes azonban emlékezni arra, hogy hasonló módon okoskodtak sokan a devizahitelezés fénykorában is és egy lakáshitel akár 20 évig is tart és a helyzet gyorsan változhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr17333198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása