A kivitelezők is optimisták?
2015. május 07. írta: honestagent

A kivitelezők is optimisták?

Az eléggé egyértelműnek tűnik, hogy a bankok vagy a befektetési célú lakásvásárlók egyre optimistábban látják a piacot és ugyanez elmondható az eladók többségéről is. Az ingatlanpiaci fellendüléshez azonban arra is szükség van, hogy új lakások épüljenek. Kérdés, hogy a beruházók és ingatlanfejlesztők is is osztják-e a lakáspiacot jellemző bizakodó hangulatot.

 

Tegnapelőtti a hír, mely szerint még mindig rekord alacsony az új lakások építésének üteme. Igaz, érdemes ezt a hírt némi szkepszissel fogadni, hiszen a kiadott új építési engedélyek száma elindult felfelé, igaz ez a növekedés főleg Budapestről és az osztrák határ mellől származik, azaz továbbra is él a kérdés: Kinek kell lakás, ha mindenki dobbant?

Az is intő jel lehet, hogy az újonnan épült ingatlanok több mint a fele családi ház és az építők nagyobb része nem vállalkozás. Áprilisi adatok szerint az építőipar februári megrendelésállománya erősen csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

 

Ezek alapján úgy tűnhet, hogy a vállalati szféra még nem kíván teljes erővel rátaposni a gázpedálra. Ugyanakkor reménysugár lehet, hogy az új engedélyek között a lakóingatlanokra kiadottak aránya növekedett az egyéb felhasználásúakkal szemben.

 

Mindenesetre az új építkezésekre és a lakásállomány frissülésére nagy szükség van, ám az, hogy az emberek többsége 20 millió forint alatt keres lakást az otthontérkép adatai alapján, nem segíti az építkezések beindulását, hiszen Budapesten jellemzően ennél drágább egy új otthon.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr387437520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása