Kiegyensúlyozza-e a lakáspiacot a növekedési hitelprogram?
2015. április 29. írta: honestagent

Kiegyensúlyozza-e a lakáspiacot a növekedési hitelprogram?

Gyakran hallani, hogy fellendült a lakáspiac, és hogy erős keresleti nyomás érezhető a piacon. Eddig a CSOK segítségével a kormány is a vételi igényeket igyekezett növelni, ám most a növekedési hitelprogramot olyan vállalkozások is igénybe vehetik, melyek új lakóparkokat kívánnak építeni. A kínálati oldal erősítésére szükség is van, hiszen ma túlságosan is egyoldalúvá kezd válni a lakáspiac, az egyensúlyhiány pedig hosszabb távon semmiképp sem tesz jót az országnak.

Természetesen ezen lakások megjelenése a piacon némi időt vesz igénybe, így a lakásárak növekedése csak az év második felében vagy jövőre lassulhat le. Mindenesetre a beruházóknak érdemes most élni ezzel a lehetőséggel, hiszen a lakáspiac bővülését nem csupán a befektetők hajtják, hanem sok esetben most realizálódnak olyan ügyletek, melyek a válság és az azzal járó hitelstop miatt nem jöttek létre az utóbbi években.

Dőreség lenne azt gondolni, hogy az új lakások iránti igény a lehetőségekkel együtt csökkent, az embereknek az életében továbbra is jelen vannak azok a helyzetek, melyek lakásvásárlással járnak. Mindössze annyi történt, hogy sokan a külső körülmények hatása miatt kénytelenek voltak kivárni, ám az évek során felhalmozódott igények most rászabadulnak a piacra.

Mivel ezen időszak alatt nemcsak a vásárlások, de az új építkezések is leálltak, az évek során felhalmozódott kereslettel szemben nincs elég erős kínálat. A növekedési hitelprogram kiterjesztése lakóparkokra, és részben az alacsony kamatszint is ezen hivatott változtatni, kérdéses azonban, hogy ez mire lesz elég. A kínálatnak most több évi kiesést kellene visszamenőlegesen pótolni, ám a lakásépítési kedv még mindig kifejezetten messze van egy igazi fellendülés szintjétől.

Nem meglepő tehát, hogy egyelőre a kereslet dominál, remélhetőleg azonban a piac képes lesz visszatérni a normális kerékvágásba pár éven belül.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr747408536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása