Airbnb, itt a vég?
2015. augusztus 17. írta: honestagent

Airbnb, itt a vég?

A sharing-economy (megosztáson alapuló gazdaság) - valójában persze jobb lenne a kevésbé eufemisztikus ám a valóságot jóval pontosaban leíró outsourcing-economy (a kiszervezésen alapuló gazdaság) nevet használni - rövid hazai diadalútjának végét már az Ubert megszivató taxisrendelet is előrevetítette, ám ma a NAV az Airbnb-lakások üzemeltetőinek is üzent. Ez ingatlanpiaci szempontból akár drámai változásokhoz is vezethet, hiszen a befektetési célú lakásvásárlók jelentős része ilyesfajta megoldásokban gondolkodik és igen nagy valószínűséggel az albérletárak magas volta is nagy valószínűséggel eme jelentőségnek köszönhető.

Mellékszál és lehet, hogy csak fura véletlen, hogy míg az albérleti piacon uralkodó állapotok hónapok óta a közbeszéd részét képezik, a NAV közleménye mégis a kormányközeli Napi Gazdaságban határozott fellépést követelő szállodaipari felhívással esik egy időpontra. Mindenesetre a blog témája nem ez, és a jóhiszeműség is hasonlóan könnyen elképzelhető mint az ellenkezője. Azt azért tartsuk észben, hogy a politika fontos dolog az ingatlanpiaci szereplők számára.

Azonban ha a NAV, illetve hát végső soron a végrehajtó hatalom komolyan veszi a meglévő szabályozásokat és erőteljesen fellép a jelenség ellen, az mindenképpen alapvető hatással lesz a budapesti ingatlanpiacra. Az adóhatóság üzenetéből persze kiderül, hogy továbbra is lesz lehetőség a folytatásra, ám a jelenlegi szürke helyzetnél a legális megoldások jóval drágábbak lesznek és hát azt sem tudni, hogy a kerületi jegyzők hány ilyen szállást fognak engedélyezni.

Kérdéses persze, hogy a szavakat tettek is követik-e, hiszen egyelőre az Uber sem tervez változtatni hazánkban és az Airbnb szállásadók esetében sem tudhatjuk, hogy mennyire fog valóban fehéredni a piac a hivatal álláspontjának megismerését követően. Általánosságban persze nyilvánvaló, hogy csökkenni fog a hozam, ám ez nem feltétlenül jelent árcsökkenést az eladó lakások piacán, hiszen az új lakások építése sem mutat igazi fellendülést, különösen a fővárosban nem.

Lehetséges azonban, hogy az albérletkeresők végre fellélegezhetnek, hiszen a tanév közeledtével a tulajdonosok ideje is fogytán van a tökéletes, nem dohányzó, rendszerető, csendes, dolgozó, főiskolás lány megtalálására, aki még sokat is fizetne a bérletért és hát sokan dönthetnek a hagyományos lakáskiadáshoz való visszatérés mellett, ha a NAV tényleg kemény kézzel lesújt a turistákra szakosodott szállásadókra.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr137713228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása