Mikor tetőzik a lakáspiac?
2015. július 22. írta: honestagent

Mikor tetőzik a lakáspiac?

Lassan túl vagyunk a nyár felén, jönnek a felvételi ponthatárok, felpörög az albérletpiac és újra megjelennek az írások az elszabadult árakról. A lakásbérleti piacon található árrobbanás okai persze ismertek, a bedőlt devizahitel miatti kényszerbérlők, az airbnb és más turisták kiszolgálására létrejövő ingatlanok rendkívül erős keresleti nyomást támasztanak.

A bérleti díjak emelkedése természetesen felfelé hajtja a vásárlási árakat is, amit a CSOK tovább erősít. A folyamat lassulásához a kínálati oldal erőteljes erősödésére és a piac telítődésére lenne szükség. Tény, hogy a turizmus kiszolgálására létrejött intézmények és ingatlanok köre jelentősen bővült az elmúlt években, ám ugyanez a turizmusról is elmondható.

A lakások rövidtávú kiadása, közel szállodai árakon nyilván jóval magasabb bevételt tud termelni a hosszútávú albérlettel szemben, igaz, a költségek is jóval magasabbak, a cégnek fizetett jutaléktól az ügyfelekkel való kommunikáción keresztül egészen a takarításig, ráadásul a kockázat is jóval magasabb ezekben az esetekben, hiszen nem lehet előre tudni, mekkora kihasználtsággal tud üzemelni lakásunk egy ilyen konstrukcióban.

A turistaszezon Budapesten leginkább az áprilistól-októberig terjedő időszakra tehető, az airbnb lakásoknak ebben az időszakban kell működési költségeiket kitermelniük. Nyilván a verseny növekedésével csökken a kihasználtság és az árak is, ám az így elérhető hozam még mindig kimagaslónak számít, de az albérleti díjak növekedésével ez a prémium egyre inkább eltűnőben van.

Számoljunk egy naponta 10.000 forintért kiadott garzonnal, ami mondjuk a 210 napos turistaszezonban 80%-os kihasználtsággal üzemel. Ez 1.68 millió forint bevétel, ebből vonjunk le további 20%-os költséget az adminisztrációra, airbnb-jutalékra illetve a takarításra, így már csupán 1.344 millió marad, amiből ha még további havi 20 ezer forintnyi rezsit is levonunk, végül marad 1.104 millió forint profit egy évre. Így végül eljutunk a havi 92 ezres szintig, egy olyan árig, melyet egy jó helyen található, jó állapotú garzonért már ma is könnyedén elkérhetnek. Véleményem szerint tehát a piac már most is telítettnek nevezhető.

Az egyetemisták közelgő visszatérése a fővárosba ugyan még nem teszi lehetővé, hogy elérjük a lakásbérleti piac tetőpontját, de szerintem őszre tetőzhetnek a bérleti árak, csökkenhet a keresleti nyomás is. A lakások vásárlási árában azonban még mindig jelentős bővülés következhet, hiszen az így elérhető hozam még mindig jóval magasabb számos egyéb lehetőségnél, ráadásul a CSOK, az alacsony kamatszint és a lakásvásárlást a válság miatt elhalasztók is felfelé tolják az árakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr877647070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása