Nem egy befektetésben lakunk
2015. április 21. írta: honestagent

Nem egy befektetésben lakunk

Írtam már többször a befektetési célú vásárlókról, de azt azért semmiképp se feledjük el, hogy a többség elsősorban saját magának, esetleg gyerekeinek és egyéb közeli hozzátartozóinak, lakhatási célból vásárol ingatlant. Ebben az esetben viszont nyilván egészen más szempontok merülnek fel, mint egy szimpla befektetés során.

Kevésbé fontos ilyenkor a továbbértékesíthetőség és a lakásvásárlással kapcsolatos élethelyzetek sem feltétlenül esnek egybe a konjuktúraciklusokkal. Szemben a befektetéssel, itt egész más szempontok dominálhatnak döntésünk során, most nem a pénzünkről, hanem az életünkről van szó.

Milyen messze van és milyen minőségű a bölcsöde/óvoda/iskola, mennyit kell ingázni a munkahelyünkre vagy épp mennyire egyszerű a bevásárlás, van-e kert, mennyi és milyen szomszéd van, akarunk-e és ha igen, milyen háziállatot, mennyire van igényünk kulturális intézményekre és milyenekre a közelben mind-mind olyan tényezők, melyek befolyásolják a döntésünket. Ezekre a faktorokra személyesen is nehéz árcimkét ragasztani és a mi értékeink könnyen eltérhetnek a piacétól.

Tény, hogy számos magyar háztartás vagyonának legfontosabb és legértékesebb eleme az otthon, ettől függetlenül én nem tekintenék erre igazi befektetésként, különösen nem, ha hosszabb távra tervezek letelepedni. Még az is valószínű lehet, hogy otthonunkat a mi életünkben egyátalán nem is tervezzük értékesíteni, nyilván ilyen esetben a személyes kényelem felülírhatja a pénzügyi szempontokat, ráadásul 10-20 éves időtávon igencsak nehézkes megjósolni az ingatlanpiaci, városszerkezeti vagy demográfiai trendeket.

Azt javaslom, hogy saját tulajdonú otthonunkra ne tekintsünk befektetésként, maximum vésztartalékként jöjjön szóba az abban rejtőző érték. Ha emelkedik lakásunk ára, az ebben az esetben inkább bónusz, mint elsőrendű cél. Bár a költözéshez mindenki másképp viszonyul, általánosságban azért elmondható, hogy fiatalabb korban még kevesebb ingósággal rendelkezünk, maga a folyamat is könnyebben menedzselhető és persze nem csak a felhalmozott értékek, de a tulajdonosok is könnyebben mozdulnak életük kezdetén.

Egy olyan lakás vagy ház vásárlása esetén, amiben már egész hátralévő életünket kívánjuk tölteni, mindenesetre szerintem botorság túlságosan arra figyelni, hogy hogyan fog az ingatlan értéke a jövőben változni.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr657385724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása