Hol a határ?
2015. április 15. írta: honestagent

Hol a határ?

Az ingatlanpiac élénkülése tagadhatatlan tény, ráadásul a szocpol átalakítása, vagy éppen a növekedési hitelprogram kiterjesztése szintén az élénkülés irányába hat. Ugyanakkor mielőtt nagyon beleélnénk magunkat a végtelen drágulás illuziójába, vegyük észre, hogy a két intézkedés a keresletet és a kínálatot is stimulálja.

Aggasztó lehet az is, hogy valószínűleg legalább félmillióan hagyták el az országot az elmúlt években, miközben a lakosságszám a természetes szaporulat révén is csökken. Igaz az országon belül egyes területek között jelentős eltérés lehet, és vannak régiók, ahol továbbra is növekszik a népesség.

Kérdéses lehet, hogy hosszabb távon meddig növekedhetnek az árak egy olyan országban, ahol a demográfiai adatok nem épp ebbe az irányba hatnak, ugyanakkor az is kétségtelen, hogy Budapest és a középmagyarországi régió egyre inkább a globális világ részévé válik és akár nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ingatlanpiaci aktivitás és az új fejlesztések üteme éveken át igen gyenge volt, így könnyen lehet, hogy van még a piacban kiaknázatlan növekedési potenciál.Azt azonban ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a rövidtávú konjukturális hatásokkal igen komoly hosszabb távú demográfiai trendek vannak szemben.

Nem állítom, hogy tudom, hogy meddig tart a felívelési szakasz, de azt gondolom, hogy most rövidebb és kisebb mértékű lesz, mint a legutolsó, válság előtti ciklus idején. Persze ez számos egyéb gazdasági, politikai és társadalmi tényezőtől is függ.

A bejegyzés trackback címe:

https://viskotolapalotaig.blog.hu/api/trackback/id/tr987369000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása